![ULUSLARARASI UYUŞTURUCU KULLANIMI VE KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE GÜNÜ](https://www.kalpgazetesi.com/wp-content/uploads/2022/06/indir-4-e1656192675173.jpg)
ULUSLARARASI UYUŞTURUCU KULLANIMI VE
KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE GÜNÜ
(26 Haziran)
Madde bağımlılığı gelişmiş ve özellikle gelişmekte olan toplumların temel sağlık sorunlarından biridir. Sadece kullanılan maddenin ortaya çıkardığı yan etkiler değil, yol açtığı sosyal sorunlar ve fiziksel hastalıklar ele alındığında, bireysel ve toplumsal maliyeti yüksek hastalıklar arasında yer almaktadır.
*
Bağımlılık yapıcı maddeler, merkezi sinir sistemi dediğimiz beyinle bağlantılı alt sistemleri içeren işlevsel yapı üzerinde, sahte bir iyi oluş hali oluşturan tıp içi ve tıp dışı unsurlardır. Tıpta belli amaçlar ve önerilmeyen dozlarda kötüye kullanılmak suretiyle bağımlılık yapan bir madde haline gelmektedir.
*
Madde kullanımının yol açtığı fiziksel hastalıklar çok çeşitlidir.
*
Uçucu madde bağımlılığı, direk beyine madde alınması sebebiyle, sinir hücrelerinde doğrudan tahribiyete neden olarak geri dönüşü imkânsız beyin hastalıklarına yol açar.
Diğer bağımlılık yapıcı madde kullananlar ise aynı zamanda AIDS Hepatit B Hepatit C gibi hayatı ve çevreyi tehdit eden hastalıklara daima açıktır.
*
Madde kullanımının neden olduğu, fiziksel hastalıklar bunlarla sınırlı kalmamakta, karaciğer ve böbrek yetmezliği, damar hastalıkları ve belki de en önemlisi depresyon ve benzeri ruhsal hastalıklara yol açmaktadır…
*
Bağımlılık yapıcı madde kullanan bireyde ortaya çıkan sosyal izolasyon, toplumsal alışkanlıklara ters davranışlar sergileme, hor görülmeye bağlı toplumsal dışlanma gibi sosyal sorunlara neden olurken, bağımlının yakınları da başlarına bu durumdan oldukça olumsuz etkilenmektedir.
*
Ayrıca madde kullanımı ile birlikte görülen psikopat davranışlar (kişiye ve çevresine zarar veren davranışlar), hasta yakını olmadığı halde toplumun diğer bireylerini de rahatsız edebilmektedir.
*
Madde bağımlılığı ile mücadelede en temel faktör eğitimdir.
Madde bağımlılığının yol açtığı fiziksel, ruhsal ve toplumsal sorunlar hakkında bilgilenme mücadelenin ilk basamağıdır.
*
Çocukların ve gençlerin bu konuda bilinçlendirilmeleri, bağımlılık yapıcı maddelerden onları bilinçli bir şekilde uzak tutmak için önemlidir.
Madde kullanımı ve bağımlılığı, ortaya çıkardığı sonuçlar nedeniyle sadece kullanan kişiyi etkilemekle kalmayıp, başta yakın çevresi olmak üzere toplumun bütün kesimlerine yansıyarak önemli bir sağlık sorunu haline gelmektedir.
*
Dünya Sağlık Örgütü, madde kullanımı ve bağımlılığının dünya çapında bir tehlike olduğunu vurgulamakta ve önlemler almaya yönelik gelişmeleri desteklemektedir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında aldığı bir kararla, SİGARSIZ, UÇUCU madde (uhu tiner çakmak gazı ) kısaca MADDE bağımcısız temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla;
26 Haziran tarihini “Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” olarak belirlemiştir.
*
26 Haziran tarihini “Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” olarak belirlemiştir. Tüm ülkelerde ve Ülkemizde de 26 Haziran tarihinde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.
*
Uyuşturucular, insanların duyuş, düşünüş ve davranış şekillerini olumsuz yönde etkileyen ve değiştiren kimyasal maddelerdir. Uyuşturucular vücuda farklı şekillerde alınabilmektedir. Örneğin sigara gibi içilebilir, burundan çekilebilir, hap olarak alınabilir ya da içeceklere karıştırılabilirler…
*
Madde Kullanmaya iten nedenlere; Sevgisizlik, cinsel bozukluklar, kendini aşma, ispatlama içgüdüsü veya gayreti, genetik yapının maddeye yatkınlığı, manevi boşluk, inanç zayıflığı, güvensizlik duygusu, gelecek karşısındaki kaygıları strese aile yapısındaki geçimsizlikler bozukluklar, eğitimdeki zafiyet, yetersizlik ve yanlışlıkları Madde Kullanmaya iten nedenler olarak sıralayabiliriz.
*
En küçük problemlerinizi dahi Sosyal ve Sağlık Servislerimizle paylaşarak problemler çözülür…
*
Çocuklar ve gençler; aileden ve okuldan zamanla arkadaş çevresinden etkilenirler.
Arkadaş çevresinde kabul edilmek için gençler, ekseriya çevresinin baskısına dayanamaz aşağılık duygusu ile SİGARSIZ, UÇUCU madde (uhu tiner çakmak gazı ) kullanırlar.
*
Kötü alışkanlıklar ilk temas, sokak başında bilinmeyen satıcı vasıtası ile değil, bilakis arkadaş çevresiyle olmaktadır.
*
Arkadaş seçerken dikkatli olmalısınız, uygunsuz hal ve hareketlerde der hal büyüklerinizden , öğretmenlerinizden ve idareden yardım isteyin…
*
SİGARSIZ, UÇUCU madde (uhu tiner çakmak gazı ) vb. maddeler bugünümüzü yarınımızı karartan, sizi kendi benliğinizden ve milli kültürünüzden koparan bir felakettir.
*
Vatanımızın, milletimizin ve ailelerinizin akıl ve mantığıyla hareket eden berrak ve uyuşmamış beyinlere ihtiyacı var… Sağlıklı , mutlu geleceğe umutla bakan temiz bireylerle, Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kutlu olsun.