DOLAR 32,5652 % 0.03
EURO 34,9221 % 0.2
STERLIN 40,6184 % 0.02
FRANG 35,6291 % 0.12
ALTIN 2.425,48 % 0,09
BITCOIN 64.552,67 -3.341

21 MART NEVRUZ BAYRAMI

Yayınlanma Tarihi : Google News
21 MART NEVRUZ BAYRAMI
0
NEVRUZ BAYRAMI
Nevruz her yıl, 21 Mart’ta kutlanmaktadır. Bunun nedeni, Güneşin 21 Mart’a kadar güney yarımküreye daha çok ısı ve ışık vermesi ve bu dengenin 21 Mart’ta eşitlenip daha sonra kuzey yarımküre lehine bozulmasıdır.
Nevruz Bayramı nedir?
Nevruz ve Ergenekon, Türklerin,Türk dünyasının  ortak bayramıdır. Türk adet ve geleneklerinden kaynaklanmıştır. Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon’dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Kelime olarak; yeni bir gün, toprağın ve hayatın canlanışı, baharın başlangıcı, yeni bir doğuş anlamına gelmektedir.
Atatürk de, 22 Mart 1922 günü Ankara Keçiören’de Nevruz Şenlikleri düzenletmiş ve bizzat katılmıştır.
Nevruz; birlik ve bütünlüğümüzün, sevginin, saygının ve hoşgörünün simgesidir. Nevruz günleri kavga ve kargaşa günleri değildir. Bu önemli günde nifak ve bozgunculuk yapanlara izin vermeyelim ve tahriklere kapılmayalım. Nevruz; sevgi tohumlarının gün ışığına çıktığı, havasıyla, güneşiyle huzur saçan yeni açmış ve açacak çiçekleriyle, ötüşen kuşlarıyla bir başka dünyaya götürür bizleri… İşte bu duygu ve düşüncelerle birbirimize kenetlenerek, Nevruz’un güzelliklerini paylaşmalıyız…
Türkiye’de Nevruz kutlamaları
Selçuklu ve Osmanlı döneminde milli bayram olarak kutlanan Nevruz, bugün de Anadolu’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Lezzetli mi lezzetli yemekler pişiriliyor, en güzel giysilerini giyen akraba, dost ve komşular birbirlerini ziyaret ediyor.
Nevruz Bayramı’nda yapılanlar Anadolu’nun bölgelerine göre değişiklikler gösteriyor. Bazı yerlerde ağaçlara bez bağlanırken bazılarında nehirlerden alınan sular evlere serpiliyor. Geçmişi anmak üzere mezarlıklar ziyaret ediliyor, geleceğe bakmak üzere dilekler tutuluyor.
Nevruz Bayramı Türkiye’de çeşit çeşit lezzetlerle dolu zengin sofralar, ortama sıcak bir atmosfer katan kocaman ateşler, şarkılı türkülü eğlenceler eşliğinde büyük bir heyecanla karşılanıyor. Baharın gelişi Anadolu’daki kalpleri mutlulukla dolduruyor.
Nevruz ateşinin kıvılcımlarının geleceğe umutlar taşıması dileğimle kardeşliğin, baharın bayramı olan Nevruz Bayramımız Kutlu Olsun.
Güldane KAYA KAÇAR

YORUM YAP