DOLAR 32,5090 % -0.11
EURO 34,9468 % 0.27
STERLIN 40,7396 % 0.35
FRANG 35,5847 % 0.02
ALTIN 2.438,87 % 0,65
BITCOIN 63.392,44 -2.746

22 Mart Dünya Su Günü Kutlu Olsun !

Yayınlanma Tarihi : Google News
22 Mart Dünya Su Günü Kutlu Olsun !
0
22 Mart Dünya Su Günü !
Hayatımızın olmazsa olmazı olan su kaynaklarımızın her damlasının ne kadar önemli olduğunu unutmamalıyız ve israftan kaçınmalıyız.
22 Mart Dünya Su Günü’nde herkesin daha duyarlı olmasını temenni ediyoruz…
Yaşamın temeli olan suyun, canlı hayatının sürmesi için gerekli en temel unsur olduğunun bilincinde ve  biliyoruz.
Su, gıda güvenliğinin, sağlığın ve temizliğin olmazsa olmaz koşullarından en önemlisidir.
Kısacası; su hayattır, hayatın anlamı ve olmaz ise olmazıdır…
22 Mart Dünya Su Günü, Türkiye’nin kullanılabilir su potansiyelinin 112 kilometreküp , bunun 40,1 kilometreküp kadarının içme suyu, sanayi ve sulama amaçlı kullanıyoruz…
Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1. 735 metreküp , bu rakamın 2025 yılında 1300 metreküpe ineceği araştırmalarla ortaya çıkmıştır.”Aslında Türkiye de ‘az miktarda su kıtlığı çeken ülkeler’ arasında yer almaktadır.
Hızlı nüfus artışı, kirlenme, kentlerdeki şebekelerde su kaybı vardır. Tarım, sanayi ve evsel su kullanım oranları, belli bir strateji doğrultusunda dağıtılmamaktadır.
Ülkemizde yıllık yağış ortalaması, dünya ortalamasından düşüktür. Bu durumlar mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılması ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Gelecek nesillere yeterli suyun bırakılabilmesi için birtakım tedbirlerin alınması gerekmektedir. Su kaynaklarımızın yetersizliği, başka amaçlarla su kullanımına olan talep, tarımsal sulamada da suyun ekonomik kullanılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Şu anda kullanılabilir suyun yaklaşık 29,6 kilometreküpü sulama amacıyla kullanılmaktadır. Tarım arazilerimizin yaklaşık 8,5 milyon hektarı teknik ve ekonomik olarak yer altı ve yer üstü sularla sulanabilir özelliktedir.
Hala sulamaya açılmamış arazi miktarı 3,1 milyon hektar düzeyindedir.
KURAKLIK RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN ÖNLEMLER Konya Ovası Projesi (KOP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Güneydoğu Anadolu Projesi’ndeki (GAP) sulama projelerinin hayata geçirilmesiyle sulama alanlarının daha da artacak, kıt olan suları verimli bir şekilde kullanmak ve kuraklık riskini azaltmak için alınacak önlemlerden bazılarını ise şöyle:
“Havza bazında kuraklık izleme ve önleme merkezi kurulmalı. Havzalar arası su transferleri için planlar hazırlanmalı.
Su konseyi kurulmalı ve suyun rasyonel ve etkili bir şekilde kullanımı için ‘su yasası’ çıkarılmalı.
Sulama yatırımlarına hız verilmeli, GAP, KOP ve DOKAP gibi büyük projeler en kısa zamanda yenileri eklenip  tamamlanmalıdır.
Tarımda suyun ekonomik kullanımı için, tarla içi hizmetlerin geliştirilmesi paralelinde arazi ve bitkinin çeşidine göre damlama sulama veya yağmurlama sulama sistemleri hızla devreye sokulmalı ve bu sistemleri yaygınlaştırmak için gerekli çalışmalara ağırlık verilmeli…
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca damlama ve yağmurlama gibi basınçlı sulama projelerine verilmekte olan sıfır faizli krediler artırılarak devam etmeli.
Bazı suiistimalleri önlemek için projelerin uygulanması en az beş yıl takip edilmeli.
Toprakta nem takipleri yapılmalı ve çiftçinin ihtiyacı olan sulama programı hazırlanmalı.
Erozyon kontrolü, ormanların korunması ve ağaçlandırma çalışmalarına gereken önem verilmelidir…….
Su hayattır…
Suhayatın vazgeçilmez unsurlarından biridir. Organizmayı oluşturan hücrelerin yaşaması ve fonksiyonlarını devam ettirmesi için su gereklidir.
Ne yazık ki dünyanın birçok bölgesinde insanlar güvenli ve temiz su sıkıntısı çekmekte ve çok zor şartlar altında hayatlarına devam etmektedirler.
Geçmişten günümüze suyun önemini anlatan ve ‘Su yoksa hayat da yok’ mesajı veren kısa bilgilendirmeler yapılmalı öyle ki, eğitim ailede başlar. Çocukların su konusunda bilgi sahibi olması için , eğitici çizgi filmler, Su kullanımı, su tüketimi, su israfı, suyun değeri gibi detayların öğretilmesi gerekir.
Bu bakımdan Ülkemizdeki su kaynaklarını korumak ve idareli kullanmak en temel görevlerimizden biri olmalıdır.
22 Mart Dünya Su Günü Kutlu Olsun !!!

YORUM YAP