DOLAR 32,5729 % 0.09
EURO 34,9652 % 0.33
STERLIN 40,5952 % 0.04
FRANG 35,6144 % 0.14
ALTIN 2.427,53 % 0,18
BITCOIN 63.930,01 -3.566

ALEVİLER İLK HIZIR ORUÇLARINI BUGÜN TUTTULAR

Yayınlanma Tarihi : Google News
ALEVİLER İLK HIZIR ORUÇLARINI BUGÜN TUTTULAR
0

Alevi inancına sahip kişilerin gerçekleştirdiği ibadet Hızır Orucu gündemdeki yerini aldı.

Hızır Orucu Alevi inancına özgü bir tür oruçtur. Hacı Bektaş-ı Veli’nin Mistik Alevi İslami öğretilerine uyan Aleviler tarafından tutulan oruçtur. Alevi vatandaşlar tarafından her yıl Şubat ayının ikinci haftasında Salı Çarşamba ve perşembe günleri olmak üzere oruç tutulur. Hızır orucunda da tıpkı Muharrem orucunda olduğu gibi yenilip içilmez. Üç gün boyunca süren orucun ardından gelenek haline gelmiş deyişler söylenir Sazlar çalınır. Hızır Orucu Alevi inancına ait bir ibadet olarak bilinmektedir. Yörelere göre 3,5 ve 7 gün art arda  tutulan Hızır orucunun son günü mutlaka perşembe gününe denk getiriliyor. Tıpkı Ramazan orucu gibi gün doğumunda niyet edilen Hızır orucu gün batımında açılsa da  Cem Vakfı tarafından belirlenen Hızır orucu açma saatleri vardır.

Hızır Orucu ilk gün İstanbul için

  1. Gün 8 Şubat  Salı 18:43

2. gün 9 Şubat Çarşamba 18.44

3.Gün 10 Şubat Perşembe 18:46

Tıpkı ramazan orucu gibi illere göre gün doğumu ve gün batımına göre değişkenlik göstererek illere göre saat farkı bulunuyor.

Hızır Orucu Duası ise Şekildedir:

Niyet ettim Allah rızası, Peygamber himmeti, velayet şefaati için Hızır orucunu tutmaya. Allah kabul eylesin.” Yaradan Allah, nübüvvet-i Muhammed, Velayet – Ali aşkına, dertlerimize derman , hastalarımıza şifa, dilden dilediklerimiz, gönülden muratlarımız için, dara, zora, yetişen Hızır için Hızır orucunu açmaya.

Gazetemiz olarak Alevi dostlarımızın oruçlarını Hak kabul eylesin. Hızır orucu tutan tüm canların duaları ve lokmaları hak katında  kabul olsun. Başta Ülkemize ve tüm dünyaya sağlık, huzur, barış ve birliğimizin egemen olmasını diliyoruz.

YORUM YAP