DOLAR 32,6057 % 0.27
EURO 34,7843 % 0.33
STERLIN 40,3210 % 0.4
FRANG 35,7671 % 0.33
ALTIN 2.416,30 % -0,68
BITCOIN 66.263,23 0.332

ATATÜRK’ÜN ANKARA’DA  KARŞILANIŞI !

Yayınlanma Tarihi : Google News
0
ATATÜRK’ÜN ANKARA’DA  KARŞILANIŞI !
Mustafa Kemal ATATÜRK, Samsun’a çıktıktan sonra, sırası ile Havza, Amasya, Sivas, Erzurum ve tekrar Sıvas illerimizi ziyaret ettikten sonra, Ankara yoluna çıktığında, Hacıbektaş’ı da ziyaret edip, verilecek kurtuluş mücadelesi için, toplum önderleri ile görüşmeler ve nabız yoklamaları yapar.
Mustafa Kemal Paşa, bu nabız yoklamalarını yapıp,  Anadolu’daki her ilden getirttiği üçer delege ile Erzurum ve Sivas kongrelerini de gerçekleştirir.
Kafasında yaşattığı vatan’ın emperyalist güçlerden kurtuluş fikrinin tuttuğuna inanan Mustafa Kemal Paşa, milletin yetkili meçlisini, demir yolunun, ulaşım için mümkün olduğu Ankara’da toplamak için, Kuvvacı arkadaşları ile Ankara’ya yönelir.
Mustafa Kemal Paşa, Ankara yolu güzergahı üzerinde Hacıbektaş’ı da ziyaret eder.
Mustafa Kemal Paşa, Hacıbektaş’tan ayrılıp Ankara’ya yola çıkmadan, Hacıbektaş Dergahı önderleri tarafından, Ankara’ya gelecek konuk, temsicisi – delege ve basın mensuplarının konaklamaları için tahıl ve yiyecek dışında gerekli olan, döşek, yorgan ve yastık gibi ev eşyalarını taşıyan 300 kağnıyı Ankara’ya doğru yola çıkartılır.
Mustafa Kemal Paşa, bir bozkır kenti olan Ankara’nın girişinde, o günlerin Ankara  Müftüsü olup, TBMM açıldıktan sonra, Kurtuluş mücadelesini desteklemek için yayınladığı Anadolu Fetvasını 153 yurtsever Anadolu müftüsüne onaylatıp, camii hutbelerinden halka okumalarını sağlayıp ve hatta Torosları da aşıp, Kahramanmaraş’a kadar gidip, Sütçü İmam’a destek veren ve Cumhuriyetimiz’in ilk Diyanet İşleri Başkanı olacak BÖREKÇİ RIFAT Efendinin önderliğinde, 27 Aralık 1919 günü Dikmen sırtlarında bulunan KEKLİK PINARI’nda Ankara halkı ve Seymenleri tarafından karşılanmıştır!
Yurtsever Ankara halkı ve de Orta Asya Oğuzları’nın “Başbuğ-Kaan” seçme geleneğinden gelen yiğit Seymenleri, Mustafa Kemal Paşa’ya gönüllerini açmamış olsa idiler, Ankara’nın daha gerisinde bulunan Doğu illerin birinde, demiryolu bağlantısının bulunmadığı bir ilde, TBMM açılmış olsa idi, öncelikle düzenli bir Ordu’nun oluşması için, başta askerin toplanma sorunu olacağı bir gerçekti.
Bu nedenle Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Ankara’ya ulaştığı 27 Aralık 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti tarihimizde önemli bir köşe taşıdır.
Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ün Ankara’ya gelişinin 102’nci Yılı kutlu olsun!
Remzi Uysal
Lübeck, 27.12.2021

YORUM YAP