DOLAR 32,4325 % 0.05
EURO 34,4782 % -0.09
STERLIN 40,3490 % -0.07
FRANG 35,5546 % -0.06
ALTIN 2.488,23 % 0,20
BITCOIN 2.068.405 -6.765

Başkan Biden Bunadı mı?

Yayınlanma Tarihi : Google News
0

Başkan Biden Bunadı mı?

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletindeki bir üniversitede ülkesindeki tedarik zinciri krizi ile ilgili 40 dakikalık bir konuşma yapan Başkan Biden konuşması bittikten sonra tokalaşmak için elini uzattı, ancak sahnede kendisinden başka kimse yoktu. Bir süre etrafına şaşkın gözlerle bakıp nerede olduğunu ne yapmaya çalıştığını çözmeye çalıştı. Biden’ın demans hastası olduğu öne sürülüyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020’deki seçim kampanyasında danışmanı da, Biden’ının demans hastası olduğunu ileri sürmüştü.

Tokalaşma hareketinden demans veya en sık tipi Alzheimer tanısı konabilir mi?

Gerçi geçmişte çeşitli garip hareketler ve konuşmaları olan Biden’a, karşısında kimse yokken tokalaşma hareketi yapmasıyla demans tanısı konamaz. Sahnede bir süre etrafına şaşkın gözlerle bakıp nerede olduğunu ne yapmaya çalıştığını çözmeye çalışan Biden’in bu hali anlık “konfüzyon”la açıklanabilir. Bilinç sislenmesi de denen bu durum içindeki bir kişi şaşkın olarak garip hareketler yapabilir, konuşabilir. Konfüzyon, Alzheimer ve diğer demans tiplerinde görülebildiği gibi, başka durumlarda da ortaya çıkabilir. İçilen ilaçlar, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, anksiyete, depresyon, stres, ateş ve o anda kişinin zihninin başka konularla işgal edilmesi vd. buna sebep olabilir.

Biden Alzheimer hastası mı?

Bilindiği gibi, Alzheiemer’in en sık risk faktörü yaş, yaşlanma. Ama her yaşlının bunayacağı diye bir kural yok. 79 yaşındaki Biden sağlıklı olabilir.

Alzheimer’in klasik ilk belirtisi, ender tipleri dışında, unutkanlıktır. Sinsi başlar ve giderek artar. Bu hafıza bozukluğu dışında Alzheimer de diğer zihinsel işlevler de değişik derecelerde bozulur. Afazi de denen lisan bozukluğu şeklinde konuşma bozukluğu; mekanve kişileri tanıma, zamanı bilme gibi yönelim fonksiyonlarında bozukluk; dikkat, muhakeme, karar verme, plan yapma gibi yüksek kortikal işlevlerde gerileme, alet kullanma zorluğu gibi bozukluklar zaman içinde giderek artar. Hastalığın orta döneminde psikolojik ve davranış bozuklukları tabloya eklenir.

Biden’da bu fonksiyonlarında gerileme ve bozukluk var mı, yok mu bilmiyoruz.

Biden’ın Alzheimer hastası olduğunu teşhis etmek mümkün mü?

Aslında bu günkü ileri tanı metotları ile bunu ortaya koymak mümkün.

Bugün artık bilinmektedir ki, Alzheimer hastalığı, unutkanlık gibi klinik belirtileri ortaya çıkmadan 15-20 yıl önce beyinde başlıyor. Hastalığın üç dönemi var: 1. Beyinde hastalığın patolojik olarak başladığı ve devam ettiği, ancak hiçbir klinik belirtinin gözlenmediği klinik öncesi (preklinik) evre. 2. Belirtilerin hafif olduğu Hafif Bilişsel Bozukluk evresi ve 3. Hastalık tablosunun ortaya çıktığı ve yerleştiği Demans evresi.

Bu gün ileri tanı metotları hastalığı klinik öncesi, yani hiçbir klinik belirtinin olmadığı preklinik dönemde de ortaya koyabiliyor. Aynı yöntemler hastalığın daha ileri devreleri olan Hafif Bilişsel Bozukluk ve demans evrelerinde de etkili. Hasta

şikayetleri ve bir yakının verdiği hastalığın gelişim hikayesi, ileri nöropsikolojik testler, kanda, beyin-omurilik sıvısında ve PET’te hastalığa neden olduğu ileri sürülen toksik proteinler (bata amiloid ve tau)’in gösterilmesi hastalığı teşhis ettirebiliyor.

Biden görevine devam edebilir mi?

Demansla ve en sık tipi Alzheimer ile suçlanan Biden’a bu tetkiklerin yapılıp yapılmadığı bilinmiyor. Yapıldıysa da sonuçları açıklanmıyor. Öyle anlaşılıyor ki, Beyaz Saray Biden’ın sağlık durumuyla ilgili bilgileri Amerikan toplumu ve Dünya ile paylaşmıyor. Eğer Biden’da demans tanısı varsa dahi, şayet belirtiler hafif ilerlerse dönem sonuna kadar görevinin başında kalabilecektir.

Alzheimer hastalığının sık görülen semptomları Günlük hayatı bozan bellek bozukluğu Problem çözmekte ve plan yapmakta zorluk Evde, işte, boş zamanı değerlendirmede, bildik aktiviteleri yapmakta zorluk Zaman ve yer karmaşası Görsel imajları ve mekansal ilişkileri anlamada zorluk Konuşma ve yazmada kelime bulmakta zorluk Eşyaları yanlış yere koymak ve kaybetmek Karar vermede zorluk, yanlış karar verme Çalışma hayatından, sosyal aktivitelerden çekilme Kişilik ve davranış bozukluğu, içe kapanma, depresyon

Aşağıdaki mektubumu 12.12.2021 tarihinde yollamıştım. Eğer BIDEN yazımı yayınlarsanız bu haberi de konu edebilirsiniz diye düşündüm.ks

Sayın Nazan hanım,

“Birinci baskısı Eylül 2021’de yapılan “Çık Unutkn Oldum” kitabımın ikinci baskısı Ekim 2021′ de yapıldı.Kitabın ikinci baskısı için lütfen bir duyuru yapacak olursanız, aşağıdaki hususlar belirtilebilir.

Teşekkür, selam ve sevgilerimle…

Kaynak Selekler

Not: Yayınevi size kitabımı yolladı mı?

“Çok Unutkn oldum” kitabının son bölümünde “Bakıcılar ve Alzheimer hastasının sorunlarıyla baş etme ve Alzheimer hastasına bakım veren kişilerin görevleri ve sorunları” ayrıntılı şekilde tartışıldı.

Bakım, bir başkasının sağlık gereksinimlerine katılmaktır. Bakım, genellikle bir ya da daha fazla günlük yaşam aktivitelerine yardımcı olur.

Alzheimer’in orta ve ileri evrelerinde hastalar, yargılama, oryantasyon ve etkin bir şekilde anlama ve iletişim kurma becerilerini kaybeder. Bu sorunlar nedeniyle Alzheimer’li bir hastanın kişiliği ve davranışı da etkilenir ve bu değişiklikler genellikle bakıcıları için en zorlu konular arasındadır.

Kadın bakıcılar, bakıma daha çok zaman verdikleri, daha fazla bakım görevleri üstlendikleri ve zihinsel, fonksiyonel ve davranışsal problemlerle daha fazla uğraştıkları için, erkeklerden daha fazla depresyon ve sağlık sorunları yaşayabiliyor.

Belirtiler arttıkça, yeni veya kötüleşmiş sağlık problemleri sebebiyle, bakıcıdan istenen artan bakım gereksinimi, bakıcıda duygusal stres ve depresyonun artmasına neden olabilir.

Bakıcılara yardım etmek için yapılabilecek müdahalelerin amacı, bakım verende ortaya çıkan olumsuz yönleri hafifleterek bakıcının sağlığını ve esenliğini iyileştirmektir.”

YORUM YAP