DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
STERLIN 41,0337 % -0.05
FRANG 35,4067 % -0.62
ALTIN 2.500,70 % 1,40
BITCOIN 67.204,28 0.084

DEMOKRASİ ÜZERİNE…

Yayınlanma Tarihi : Google News
DEMOKRASİ ÜZERİNE…
0

DEMOKRASİ ÜZERİNE…

Geçmiş zaman odurki diye başlarız söze… Oysa geçen yaşanmışlıklarımızdır. Hoş bir sedadır ya da kara bir lekedir. Unutuldu sanırız, ama hiçbiri de unutulmaz.
2012-2016 yılları arasında Karamanlı Anadolu Lisesinde görev yaparken altı Avrupa ülkesi okullarıyla (İrlanda, Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, Estonya ve Türkiye) önce Comenius, sonra Erasmus Projelerinde birlikte çalışma fırsatı buldum.
Projenin Almanya’da ele alacağımız bir konusu ”Demokrasi” idi. Herkes demokrasiden ne anladığını, olması gerekeni, ülkesindeki demokrasiyi sunumlarla anlatmaya çalıştı.
*
Dünyanın en sömürgeci ülkeleriyle yaptığımız bu çalışmada tüm güzelliklerini bilmemize rağmen demokrasi ezikliği yaşadık.
Bazılarına katılmamamıza rağmen birçoğu da doğruydu.
*
Çalışmalarımız sürecinde çok iyi bir dostluk bağı kurduğum özellikli bir yere sahip İrlanda Limerik Kolejinden Resim Öğretmeni Brendin Coleron’a Türkiyeyi nasıl gördüğünü sordum.
– Kendisi: Türkiye’de demokrasiyi içselleştirme sorunu var. Kişiye göre demokrasi uygulaması olmaz.
Kurum ve kuruluşlarıyla bir demokrasi kültürü oluşturmanız, bir yaşam biçimi haline getirmeniz gerekir demişti.
***
Hıdır İlyas (hıdırellez) etkinliklerinin yapıldığı günlerde ”Başkan ve Meclis seçimi” olduğu için benim için ülkemin en önemli seçim arefesinde konuşma yapan bir adayın bir gurup tarafından taşlandığını ve en önemlisi güvenliği sağlamaktan sorumlu kimselerin gereken önlemleri almadığı ve müdahalede bulunmadığını görsel basından hayretle izledim.
Tüm dünya izledi.
Üzüldüm…
Kendim adına ve ülkem adına üzüldüm…
***
Ben her olumsuz olaya olumlu bir gözle bakmaya çalışırım.
Birden hafızadan silinmeyen Çorum, Maraş, kanlı canlı Sivas olayları geldi aklıma.
Hindistan’a inat -siz ölülerinizi yakarsınız ama biz dirileri de yakarız haykırışlarıyla- eli kalem dili türkü söyleyen insanların yakıldığı Sivas geldi gözlerimin önüne…
Ve dedim ki;
Demokrasimizde bir gelişme ve renklilik var, aha bu işte iyi bir haber.
Ya ”Yakılsalar ne olurdu”?
Bu olayı yaşayan hatip’e ve Erzurum’un yiğit halkına üzüntülerimi ve geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum.
Bu acı ve çirkin görüntüyü yaratan, büyük bir iştahla seyreden, tüm dünyaya izleten Yezit soyunada lanetlerimi gönderiyorum…
08 Mayıs 2023
B. KÜPELİ

YORUM YAP