Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. Ortalama her 800 doğumda bir görülür ve tüm dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşamaktadır.
Nadir hastalıklarda olduğu gibi down sendromunda da farkındalığı artırmak ailelerin ve down sendromlu bireylerin daha iyi bir yaşama ve toplumsal haklara sahip olması için çok önemli bir rol oynamaktadır.
Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımıştır. 21 Mart tarihinin seçilmesindeki en önemli neden ise Down Sendromlu bireylerde 21’inci kromozomun 3 tane olmasıdır.
Dow sendromu kromozom çiftlerinden birinde bir adet fazla kromozom oluşması sonucu ortaya çıkan genetik bir bozukluktur.
Yani kısaca Down Sendromu ; Fazladan bir kromozon var.
Normal gelişim gösteren insanlarda 46 kromozon vardır. 23 Anneden , 23 babadan gelen kromozon , henüz daha sebebi bilinmiyor, bir fazla geliyor. 21 çiftin de 2 kromozon olması gerekirken 3 kromozon var.
Çocuk 46 kromozon olması gerekirken 47 kromoz olarak doğuyor…. Daha küçükken hayallerini becerilerini göre, egitim ve toplum içinde yer almaları için , çocuklarımız normal ,iyi bir hayat sürecine emin adımlarla yürümeleri, anne – baba. eğitimcilere ve bizlerin, onlara iyi rehberlik yapabilmemiz , onların hedeflerini ulaşmalarına yardımcı olmamız gerekir…
Onlarla hayat daha anlamlı, daha renkli ve daha güzel, gökkuşağı gibi, mutlulu ve neşelidirler . Çünkü Down Sendromlu bireylerin sevgileri karşılıksız ,sonsuz, saf ve gerçektir. Sizi karşılıksız severler ve size gerçekten sevmenin ne kadar anlamlı ve güzel bir şey olduğunu hatırlatırlar.
Down Sendromlu kardeşlerimizin her zaman yanında olduğumuzu belirtiyor, down sendromlu kardeşlerimize ve değerli ailelerine sağlıklı huzurlu ve mutlu bir hayat diliyorum.