DOLAR 32,5038 % 0.08
EURO 34,7826 % -0.12
STERLIN 40,2943 % -1.04
FRANG 35,7169 % 0.28
ALTIN 2.499,53 % 0,61
BITCOIN 2.104.658 1.731

Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kurulmuştur.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kurulmuştur.
0
             KÜTÜPHANE HAFTASI
( Mart ayının son Pazartesi günü başlar )
Kütüphaneler haftası Ülkemizde Mart ayının son pazartesi günü kutlanır.
Kitap, eğitimin, bilimin, sanatın kısacası insanlığın temeli oluşturur. Bu nedenle kitapsız bir dünya asla düşünülemez.
Kitabın yararlarının anlaşılması ve sayılarının çoğalması sonucu kitaplıklar oluştu.
Kitaplıkların gelişmesi ile kütüphaneler meydana geldi. Herkesin yararlanması okuması, başvurması için kurulan, içinde kitaplar bulunan binaya kütüphane denir.
Millî Eğitim Bakanlığı, Mart ayının son pazartesi günü başlayan haftanın Kütüphane Haftası olarak değerlendirilmesini kararlaştırmıştır.
Hafta süresince kütüphanenin önemi anlatılır. Kütüphaneciliğin sorunları kamu oyuna duyurulur. Halk, kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirilir. Okullarımızda kütüphanenin yararlarından söz edilir. Kütüphanelerde uyulması gerekli kurallar öğretilir.
Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetindedir. Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kurulmuştur.
Osmanlı imparatorluğu döneminde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemden zamanımıza kadar gelen büyük kütüphaneler vardır.
Yurdumuzun belli başlı büyük kütüphaneleri şunlardır: İstanbul’da Süleymaniye ve Beyazıt Devlet Kütüphaneleri. Ankara’da Millî Kütüphane, Millet Meclisi Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphaneleridir. Bunlardan Millî Kütüphane, 15 Nisan 1946 tarihinde kuruldu. Açılış tarihinde içinde iki kitap bulunan bu kütüphanemizde bugün 620 bin kitap vardır. Kütüphanelerimizdeki kitap sayısı yaklaşık 6 milyon kadardır.
Kütüphanelerde, kitapların korunması, kitapların sınıflandırılması ve okuyucuya kitap verilmesi için uzman memurlar bulunur.
Bu memurlara kütüphaneci denir. Kütüphanecilik özel bir eğitimi ve öğretimi gerektiren bir meslektir. Bu amaçla üniversitelerimizde kütüphanecilik bölümleri açılmıştır. Bu bölümlerde öğrenimlerini tamamlayanlar kütüphanelerde görev yaparlar.
Yaşadığımız yüzyıl bilgi, ilerleme dönemidir.
Kitaplar bilime giden yoldur. Çağımızın buluşlarını kitap, dergi gazete gibi yayın organlarından izleriz. Okuduğumuz kitaplar, dergiler, gazeteler bilgilerimizi artırır Aynı zaman da internet kütüphaneciliğimizde son yıllarda gelişmiş bizleri dünyadaki gelişmelerden, değişmelerden haberdar eder.
Kitaplar sevgili dostlarımızdır.
KÜTÜPHANEDE UYULMASİ GEREKEN KURALLAR:
1. Kütüphaneye ayakkabılar paspasa silinerek girilmelidir.
2. Palto, pardösü, manto v. b. vestiyere bırakılmalıdır.
3. Kimlik, ilgili memura istemeden teslim edilmelidir.
4. Kütüphaneden alınacak kitabın nasıl aranacağı bilinmiyorsa ilgili memurlardan sorulmalıdır. Açıklamaları, dikkatle dinlemelidir.
5. İstenen kitap için fış doldurulmalıdır.
6. Yerimize oturup kitabın gelmesi beklenmelidir.
7. Okuma salonunda kimse rahatsız edilmemelidir.
8. Kitap sayfaları sessiz çevrilmelidir.
9. Kütüphane salonunda sessiz yürünmelidir.
10. Kitapların kapağı, sayfaları çizilmemeli, yırtılmamalıdır.
11. Kütüphanenin okuma salonunda hiçbir şekilde sigara içilmemelidir, sakı çiğnenmemelidir.
Unutmayınız ki, bir çok evde kitaplık mevcuttur ama bu kitaplardan sadece kendisi ve yakınları faydalanabilir. Oysa kütüphaneler çok geniş kitlelere hitap eder.
Kitapsız bir toplum yeni doğmuş bir çocuk sayılır. Kitaplar aydınlatır, kültürümüzün aynasıdır, bilgileri kuşaktan kuşağa aktarır. Kütüphane haftanız kutluyoruz.
Günümüzde radyo, televizyon, bilgisayar, internet gibi kitle iletişim araçlarında oldukça gelişim kaydedilmiştir. Fakat bu araçlar ne kadar gelişse de kitap kadar etkili olamazlar…
Kütüphane Haftanız Kutlu Olsun !
Kitap, bize bilmediklerimizi öğretir. Görmediğimiz yerleri tanıtır. Kitap okunduğu zaman göze, dinlendiği zaman kulağa seslenir. Kitaplar zamanımızı değerlendiren birer arkadaştır.
Kitaplarla arkadaşlık küçük yaşta başlarsa bu güzel alışkanlık büyüyünce de sürer gider. Kitaplar doğruyu, güzeli, iyiyi, yararlıyı bulmamıza yardım eder.
Kitaplar yaşamı sevdirir.
Dünyayı güzelleştirir.
İçimizi aydınlatır.
Yazarlar, kitaplar aracılığıyla yüz binlerce insana seslenirler.
Yazarın düşünceleri, kitaplar aracılığıyla ülkeden ülkeye yayılır.
Bilgiler en uzak yerlere ulaşır.
Yazarla okuyucu arasında bir bağ kurulur. Bir yakınlık sağlanır.

Kitapların satıldığı yere kitabevi, konulduğu yere kitaplık denir. Herkesin yararlanması, okuması, başvurması için kurulan ve içinde kitaplar bulunan yere “kütüphane” denir.

Her tür kitabı kolaylıkla bulabileceğimiz kütüphaneler bizleri beklemektedir.
Ödünç kitap veren kütüphaneleri sık sık ziyaret etmeli; haftada en az BİR  kitap okumalıyız. Okuduğumuz ve ödünç aldığımız kitaplardan başka insanların yararlanacağını da unutmadan, onları iyi korumalıyız….
NOT’ Ağaç kütüphane  fotoğraf  Berlin Almaya’da…

YORUM YAP