DOLAR 32,2828 % 0.01
EURO 35,0356 % -0.16
STERLIN 40,8687 % -0.15
FRANG 35,5142 % -0.32
ALTIN 2.473,71 % 0,30
BITCOIN 66.218,01 -0.088

TOPRAK DONMUŞTU!

Yayınlanma Tarihi : Google News
TOPRAK DONMUŞTU!
0

TOPRAK DONMUŞTU!

 
Tarih: 25 Aralık 1914.
Yer: Sarıkamış.
Askerler eksi 30 derecede dinmek bilmeyen tipiden korunmaya çalışarak bellerine kadar gelen yeni yağmış kara bata çıka tek sıra halinde yürüyorlar. Uzayıp giden asker sırasında birbiri ardına düşen askerler görülüyor.
…Önce ayakları donuyor….
…Düşenlerin çoğu bir daha kalkamıyor….
 
O anın tanıklarından Köprülülü Şerif (İlden) şöyle diyor:
“Biz belki on bin kişiden çok insanı bir günde karların altında bıraktık ve geçtik.” (Köprülülü Şerif İlden, Sarıkamış, s. 213.)11176
Bir köy evinin önünde yatan, üstleri karla örtülmüş cesetler görülüyor….Hilmi Bey, evin kapısını açtırıyor. İçeride, odun tomrukları gibi üst üste dizilmiş cesetler var. Soğuktan bronz heykeller gibi duruyorlar, hiç bozulmamışlar. Yarbay Aziz, duygularını gizleyerek;…
 
Yarbay Aziz, duygularını gizleyerek “Bunları niçin defnetmediniz?” diye soruyor. Hilmi Bey, çaresizce başını öne eğiyor, “Toprak donmuştur. Kazma işlemez” diyor. (Alptekin Müderrisoğlu, Sarıkamış Dramı, s. 196.)
Enver Paşa kendi ordusunun giyecek, yiyecek, top, tüfek bakımlarından Rus ordusundan daha zayıf olduğunun da farkındaydı….
 
Havaların bozduğunu, her yerin karla kaplandığını, eksi 30 derecede yarı aç yarı çıplak bir savunma ordusuyla kilometrelerce yürümenin “ölüme yürümek” olduğunu görüyorlardı…
Enver Paşa hayallerine, ihtiraslarına yenildi. Önce Batum’u, Ardahan’ı ve Kars’ı Ruslardan geri alacak, sonra Kafkas Müslümanlarını Rus boyunduruğundan kurtarıp Turan hayalini gerçekleştirecekti.
Enver Paşa’yı, Osmanlı Genelkurmayı’ndaki Alman komutanlar etkiledi!” veya “Enver Paşa Hafız Hakkı Paşa’nın kurbanı oldu!” ya da “Komutanlar planları tam uygulayamadılar!” diyerek Enver Paşa’nın Sarıkamış dramındaki rolünü hafifletmek ise tarihçiye yakışmaz.
Enver Paşa, o Alman komutanlara ve o Hafız Hakkı Paşa’ya çok güveniyordu. Büyük bir vatanseverdi. Ancak “akıl” değil, “duygu” adamıydı. Sarıkamış’ta aklıyla değil, duygularıyla hareket etti. Tecrübeli komutanların uyarılarına kulak asmadı.
Ama tecrübesizdi. Bu büyüklükte bir orduyu hiç yönetmemişti. Yeri gelince “durmayı”, yeri gelince “geri çekilmeyi” bilmiyordu. Askeri strateji bakımından bunlar büyük eksiklerdi.
Köprülülü Şerif İlden “Sarıkamış” adlı anılarını şöyle bitiriyor: “Gelecek kuşaklara ibret olsun ki biz, tüm millet yanlış yaratılmış bir adamın arkasında kurtuluş aradığımız için feleğin dediği güne düştük.” (İlden,s. 239.)
 
Kaynak : Sarıkamış Köprülü Şerif (İlden)
Sami Önal

YORUM YAP