DOLAR 32,5738 % 0.07
EURO 34,9179 % 0.09
STERLIN 40,6253 % 0.24
FRANG 35,7286 % 0.08
ALTIN 2.438,57 % 0,35
BITCOIN 66.763,75 0.401

UKRAYNA’DAN SARI SAÇ VE MAVİ GÖZLÜ UCUZ İŞ GÜCÜ

Yayınlanma Tarihi : Google News
UKRAYNA’DAN SARI SAÇ VE MAVİ GÖZLÜ UCUZ İŞ GÜCÜ
0
JobMesse fuarı, bu yıl da 19/20 Mart 2022 günleri,  Lübeck’te eski bir gemi tersanesinin iş atölyelerinden  oluşan ve GOLON diye bilinen alanda gerçekleşti.
Fuarın amacı, resmî kurum ve özel iş yerlerinin kendilerini tanıtmaları, sundukları iş imkanları,
staj yapma ve meslek öğrenme yerleri ile ilgili bilgiler vermek.
Polis akademisinden, üniversiteye, temizlik şirketlerinden yaşlı bakım ve huzur evlerine kadar bir dizi işyeri, kurdukları masalarda, ziyaretçilere bilgi sundular.
Biz de TÜRGEM derneği olarak Birol ALAY arkadaşım ile son günü fuarı gezdik, öğrencilerimize – gençlerimize staj ve meslek öğrenme olanağı sunan resmi kurum ve özel şirketlerin masalarını dolaşıp, görevlilerden bilgi edindik.
Edindiğimiz bilgi ve broşürlerden bilgi edinmek isteyen ebeveyn ve öğrencilerimize, Çarşamba günleri, “Koberg 20, 23552 Lübeck” TÜRGEM dernek adresinde gerçekleştirmekte olduğumuz saat 17.00 den itibaren açık kapı günlerimizde, bilgi vereceğiz.
24 Şubat 2022 günü Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan Rus – Ukrayna savaşı, bir anlamda Rusya’nın Batı Avrupa ve NATO’ya karşı sürdürdüğü bir savaş da denebilir.
Bu savaşın Rusya için nedeni, ABD’nin Ukrayna’yı NATO’ya almak istemesi gibi görünse de, Batı Avrupa’nın her geçen gün Rusya’dan gelen enerjiye bağımlı duruma gelmesi, ABD’yi şiddetle rahatsız ediyordu.
Rusya’dan Baltık Denizi üzerinden Almanya’ ya bağlanması gereken 2. Gaz Akım Hattı’nın gaz akıtmaya başlamasına az gün kala, kışkırtılan tiyatro sanatçısı Urkrayna Başkanı Zelensky’in ülkesinin NATO üyeliğinde ısrar etmesi değil, “hadi arslanım, seni kim tutar” gibi kışkırtmalar sonucu NATO’da ısrar ettirilmesi, Rusya’nın kendi topraklarının ABD’li Nüklear başlıklı füzelerinden  uzak tutulması için bir savaşa gireceğinin hesabı ve kitabı yapılmıştı.
Ve yine, bunda da kazanan Okyanus ötesinde oturan ABD olacaktır.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması üzerine, Ukrayna’dan göç eden sivil insanların sayısının  bu günlerde 3 milyonu aştığı söylenip, yazılıp çiziliyor.
Bu sayının, savaşın uzamasına göre  8 milyona dahi çıkabileceği de tahmin ediliyor.
Almanya’nın, yılda 400 bin kalifiye çalışanın Almanya dışından getirilmesi planlanırken,
bu iş gücünün savaşın başladığının ilk haftasında,  Ukrayna’dan gelecek sarı saçlı ve mavi gözlü insanlardan temin edilmek isteneceğinin kokusunu almaya başlamıştık.
Elektrik mühendisi olan ve Almanya’ya gelmek isteyen bir kuzenime, savaşın başladığı günlerde, Almanya’nın bu kalifiye iş güçü açığını Ukrayna’dan kapatabileceğini yazmıştım.
Eyalet ve de kent olan Berlin’in Belediye Başkanı ve de Başbakanı geçen hafta aynen şunları söylemişti: “….Bu gelenlerin arasında kalifiye sanatçılar da var. Bu fırsatı şansa çevirmemiz gerekir. …. .”
Kimilerin felaketi, kimilerine mutluluk getirebiliyor, demek.
Suriyeli göçmenler Orta Avrupa’ya ulaşmak için Balkanlar’da ülkeden ülkeye yürüyerek geçerlerken,  tv gazetecisi bir Macar kadın, kucağında bebeğini taşıyan bir Ortadoğulu’ya çelme takıp, yüzükoyun yere  düşürdüğünü, dünya seyretmişti.
Şimdi ise; mavi gözlü ve sarı saçlı ucuz iş gücü olacak Doğu Avrupalı Ukraynalılar, nerede ise Almanya’da davul zurna ile karşılanır oldular.
Dedik ya; kimilerin felaketi, kimilerine mutluluk getiriyor.
Belki de bundan böyle; şimdilik Almanya’da karşılanacak gözü ile bakılan kalifiye iş gücünün Ukraynalılar’dan kapatılabileceği düşünülürse, gelecek yıllarda İş ve Meslek Fuarları’nın gerçekleşmesine gerek de kalmayabilir.
Remzi UYSAL
Lübeck, 23.3.2022

YORUM YAP