DOLAR 32,6405 % 0.38
EURO 34,8669 % 0.18
STERLIN 40,6878 % 0.01
FRANG 35,7626 % 0.31
ALTIN 2.494,19 % 0,39
BITCOIN 2.073.300 2.645

YÖRÜKLÜK  *17* Yurdumuzun dört bir tarafı işgal ediliyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
YÖRÜKLÜK  *17* Yurdumuzun dört bir tarafı işgal ediliyor
0

YÖRÜKLÜK  *  17

Yurdumuzun dört bir tarafı işgal ediliyor. Hazırlıksız yakalanan Yörükler hızla teşkilatlanmaya çalışıyor.

Çünkü Yörükler yüzyıllar boyunca hür yaşamış, bağımsızlığına ve özgürlüğüne düşkün kişilerdir. Hiçbir emir altına girmezler.

Yörüklerin karakteri bağımsız yaşamaktır. Yurdumuzun işgalinde de sessiz kalamayacaklarını, vatanı son bir Yörük kalıncaya kadar savunacaklarını, kadınıyla erkeğiyle genci ile yaşlısı ile tüm dünyaya ilan etmişlerdir…

Denizli müdafaa-i hukuk redd-i İlhak Cemiyeti bir beyanname yayınlamıştır.

10 Haziran 1919’da adı geçen cemiyet bu beyannamede, Yunanlıların haksız olarak Anadolu’yu işgale başladıkları ve yaptıkları zulümler anlatılarak şöyle deniliyordu: “Yarın Yunan’ın mundar ayakları altında inleye inleye ölmektense bugün ya mertçe ölmeye yahut şerefle yaşamaya azmeden ve bugünkü çalışmayı din ve namus meselesi bilen kardeşlerimiz son defa olarak mali ve bedeni her fedakârlıkta bulunmalı, zengin ve fakir herkes bu dini meselede kendisini alakadar addetmeli; seyirci vaziyetinde kalmamalı. Kaydedilecek zaman olmadığını düşünerek hareket etmeliyiz. Allah yardımcımızdır.”

7 Temmuz 1919’da iki irşad heyeti teşkil edildi, bu heyetten birisi Isparta ve Eğirdir’e, diğeri de Burdur’a gönderildi.

Aradan fazla süre geçmeden Denizli’de ki bu milli teşkilat daha iyi hizmet verebilmek için “#Denizli #heyet-i #milliyesi” adıyla yeniden teşkilatlanmış tır.

Bir başkanlık ve altı şubeden oluşan bu teşkilatın başkanlığına, müftü Ahmet Hulusi Efendi getirildi.

Yönetim kurulunun diğer üyeleri şunlardır.

Risayet başkatibi: Hacı Fakızade Nevzat Bey

Tahrirat müdürü: Hamdi Bey

Dosya memuru: Cevdet Hayri Şube Müdürü: Kazım Efendi.

Üye: Osmanzade Emin Efendi.

Kâtip: Hüseyin Avni Bey

Muhasip: Hacı Mamcızade Mustafa

Altı şubeden müteşekkil heyet-i milliye, Kuvay-i Milliye’nin ikmali, mali meseleler, istihbarat işleri, asayişi temin, göçmen iskân işleri, nakliye ve sağlık alanında önemli hizmetleri olmuştur. Her sivil toplum kuruluşları üzerine düşen vazifesini eksiksiz yerine getiriyor.

Sivil toplum kuruluşlarının ne kadar önemli olduğu burada gayet iyi anlaşılıyor…

devamı var…

YORUM YAP