DOLAR 32,4782 % -0.07
EURO 34,8566 % -0.46
STERLIN 40,6796 % -0.43
FRANG 35,5423 % -0.23
ALTIN 2.441,17 % 0,20
BITCOIN 64.029,94 -0.925

Zeytinyağı Hayatınıza Nasıl Yıllar Katabilir?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Zeytinyağı Hayatınıza Nasıl Yıllar Katabilir?
0

Prof. Dr. Kaynak Selekler

Araştırmacılar, kalp-sağlıklı zeytinyağı ile,  diyetinizdeki tereyağı veya diğer atardamarları tıkayan yağları değiştirmenin hayatınıza yıllar katabileceğini söylüyor. Yeni bir çalışma, günde 1/2 çorba kaşığı zeytinyağı tüketenlerin kalp hastalığı, kanser, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar veya akciğer hastalığından ölme olasılığının, bu sağlıklı yağı daha az tüketen insanlara kıyasla daha az olduğunu buldu.

Hastalıktan ölümü engelleyen diyetinize diğer sağlıksız yağların ikamesi olarak zeytinyağı eklemekle beraber, genel diyet kalitesine ve yaşam tarzına da dikkat etmek gerekiyor.
Zeytinyağı sağlıklı antioksidanlar, polifenoller ve vitaminler açısından zengindir ve kalp sağlığına iyi gelen tekli doymamış yağlar için iyi bir kaynaktır. Zeytinyağının antienflamatuar ve antioksidan özellikleriyle ilgili mekanizmaların bu bulgularda rol oynamış olabileceği tahmin ediliyor.
Araştırmada, hiç zeytinyağı tüketmeyen insanlarla karşılaştırıldığında, günde 1/2 çorba kaşığından fazla tüketenlerin kalp  hastalığından ölme riskleri %19, kanserden ölme riskleri %17,  nörodejeneratif  bir hastalıktan ölme riskleri %29 ve akciğer hastalığından ölme riskleri %18 daha düşük bulunuyor.
Araştırmacılar ayrıca, bir kişi 3/4 yemek kaşığı margarin, tereyağı, mayonez veya diğer bitkisel yağları zeytinyağıyla değiştirirse ne olacağını simüle etmek için istatistiksel modeller geliştiriyor. Bu anahtar, tüm nedenlerden ölme şansını azaltıyor..
Bir araştırmacı, “Bir tarif tereyağı gerektiriyorsa, tereyağının yarısını kesin ve zeytinyağı ile değiştirin. Bu karışım, daha sağlıklı bir yağa geçiş yapmanın ve lezzeti korumanın harika bir yoludur”. diyor.
 Zeytinyağı, klasik kalp-sağlıklı Akdeniz diyetinin parçasıdır. Bu yeme tarzı çok sayıda meyve ve sebze, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler, tohumlar ve yağsız protein içerir ve işlenmiş gıdalar da düşüktür.
Not: Bu yazı “How olive oil can add years to your life” başlıklı yazının  Türkçe  çevirisinin kısaltılmış şeklidir.

Dr. K. Selekler

YORUM YAP