DOLAR 32,5080 % -0.12
EURO 34,9511 % 0.3
STERLIN 40,6107 % 0.07
FRANG 35,5915 % 0.07
ALTIN 2.434,82 % 0,48
BITCOIN 64.206,09 -0.819

21 Mart günü birçok önemli şeyler oluyor dünyada

Yayınlanma Tarihi : Google News
21 Mart günü birçok önemli şeyler oluyor dünyada
0
 21 Mart günü birçok önemli şeyler oluyor dünyada, baharın toprakta uyandığı gün! Veysel’in bizi bırakıp sadık yârine kavuştuğu gün! Yavrularımızın gözüne Veysel’in “Aynı varlık her bedende” sözüyle bakabilsek her gün bahar olacak, farkındalık günlerine hiç gerek kalmayacak. Bunlardan biri de 21 Mart’ın Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak geçmesi. Down Sendromu hakkında bilinçlenmemiz ve insanları bilinçlendirmemiz gerekiyor. Down sendromu, vücutta fazladan bir kromozom bulunmasıyla ortaya çıkan hastalık değil, genetik bir durum. Hepsi bir birine benzeyen son derece sevimli dost canlısı, Sevgileri dünya ya yeten, sanatçı ruhu taşıyan, taklit ve ritim tutma kabiliyeti güçlü olan Melek yüzlü saf ve temiz yüreklilerin, güzel yüzlü meleklerin bizler de varız demesi. Ne Dünya’nın farkındalar, ne de kötülüklerin, sevgi dolu yürekleri ile yalan riya nedir? Bilmeyen insani değeri yüksek, karşılıksız sevgi dolu yürekleriyle Sıcak bir gülümsemenin Onlara yettiği Ufacık bir dünyaları, algıları ve duygularıyla özel insanlarımız, onları anlamaya çalışalım. Biricik olan dünyalarına karşı hassas olalım!
     Peki nedir Down sendromu ?
Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaş üstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye’de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.
     Dünya farklılıklarla güzel. Down Sendormu Farkındalık günü kutlu olsun.
Ayrıca fotoğraftaki yakışıklı Akdeniz Bölge Başkanlığını yürüttüğüm OKUSEV VAKFI‘ Başkanımız Sayın Dr. İbrahim OK başkanımızın oğlu dünyalara değecek koca yüreği ve sevgisiyle herkese örnek olacak yaşam mücadelesi ile benim gönlümün en tatlı prensi bu fotoğrafı çok sevdiği için bana kendisi gönderdi, siz okurlarımız ile paylaşmak istedim.
Güldane KAYA KAÇAR
UTEF Uluslararası Tüm Engelliler Yaşlılar Kimsesizler Federasyonu Genel Başkanı ve Leman Gebizli Tüm Engellilere Umutışığı Derneği Kurucu Başkanı

YORUM YAP