DOLAR 32,2742 % -0.01
EURO 35,0979 % 0.02
STERLIN 40,9127 % -0.05
FRANG 35,5756 % -0.15
ALTIN 2.476,97 % 0,44
BITCOIN 66.136,80 0.176

BİR TÜRK KAHRAMANI; SELAHATTİN ÜLKEMEN BİR KAHRAMANLIK ÖYKÜSÜ!

Yayınlanma Tarihi : Google News
BİR TÜRK KAHRAMANI; SELAHATTİN ÜLKEMEN BİR KAHRAMANLIK ÖYKÜSÜ!
0

BİR TÜRK KAHRAMANI; SELAHATTİN ÜLKEMEN
BİR KAHRAMANLIK ÖYKÜSÜ!

     Başka toplum ve ulusların olduğu gibi, bizim de onur duyacağımız kahramanlarımız az değildir.

     Burada ve bu yazı ile bir kahramanımızı anlatmak ve tanıtmak istiyorum.    

     Bir Türk kahramanı olan bu adamın yaşamı ve bir yiğitlik destanı olan biyografisini okuduğumda, büyük bir heyecana kapılmıştım.

     O yazıyı nerede ve ne zaman okuduğumu tam hatırlayamıyorum.

     Ama iyi bildiğim; Selahattin Ülkümen, benim de büyük kahramanım olmuştu.

     Selahattin Ülkümen, yaşamını okuyana insanlığın ne olduğunu anlatıyor. Belleğimden çıkmayan bu yiğit adamı 27.10.1999 günü Hamburg´da bir serginin açılışında tanıma şansını yakalamıştım.

     II. Dünya Savaşı´nda Rodos adasında genç Türkiye Cumhuriyeti´nin genç bir konsolosu iken, 1942 yılında adayı işgal eden Nazi Orduları´nın, adadaki 1700 Musevi´yi, dönüşü olmayan Ausschwietz toplama Kampı´na götürmek isterken, gece boyu çalışıp elinde mevcut olan 42 T.C pasaportuna 42 musevi aile reisini kaydeder. Bu şekilde 200´ün üzerinde museviyi ölümden kurtarır.

     İşyeri ofisimde ve de halen evimdeki çalışma odamda,  başımı sola çevirdiğimde, gazeteci arkadaşım Zafer Özpolat ile birlikte üçümüzün yer aldığı çerçevede ve yaptığımız sohbette bir sorumuza yanıt verirken: „Daha fazlasını kurtaramazdım. Olanaklarım o kadar idi. Elimde fazla Türkiye Cumhuriyeti pasaportu yoktu“ diyen üzüntülü ama saygı kokuları saçan yüzü ile karşılaşıyoruz.

   Bernd Spielberg´in dünya klasiklerinin önemlililerinden biri olan „Schindlerliste“ filmini ilk seyrettiğimde,  tarihte az görülmüş insan kıyımı yapan Hitler´in  Nazi Rejimi´nin yarattığı dehşet dolu yaşamında bile, insan kalabilmek için ve büyük tehlikeleri göze alarak, verilen kahramanlık mücadelesini pek çoğumuz gibi, ben de sessizce  gıbta ile izlemiş, beynimin ve de yüreğimin bir kenarına yerleştirmiştim.

     Kahramanımız eski diplomat Selahattin Ülkümen´ın 2003 yılında yaşamına veda ettiğini öğrendiğimde, büyük üzüntü duymuştum.

     O´nu tanıdığım günden sonra, o´nu tekrar bir gün görebileceğimin hayallerini hep kurmuştum.

     Kahramanımız´ın ruhu şad olsun!                                                                                                                                                            Fotoğraflar alıntı

Remzi Uysal
Zeytinli, 02.10.2023

YORUM YAP