DOLAR 32,4470 % -0.13
EURO 34,7840 % -0.56
STERLIN 40,6129 % -0.46
FRANG 35,5325 % -0.25
ALTIN 2.446,55 % 0,42
BITCOIN 64.436,02 1.683

Devletimizin ve Milletimizin Bağımsızlık Sembolü Olan İstiklal Marşı’nın; 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarafından Kabul Edilişinin 101′ inci Yıl Dönümünü Kutluyoruz…

Yayınlanma Tarihi : Google News
Devletimizin ve Milletimizin Bağımsızlık Sembolü Olan İstiklal Marşı’nın; 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarafından Kabul Edilişinin 101′ inci Yıl Dönümünü Kutluyoruz…
0

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan, devletimizin ve milletimizin bağımsızlık sembolü olan İstiklal Marşı’nın; 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 101′ inci yıl dönümünü kutluyoruz…

Büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz.

İstiklal Marşı; Türk Milleti’nin hürriyet ve bağımsızlığından ödün vermeyeceğinin tescili, milletin kederde ve kıvançta birliğinin tercümanı, tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesini kazandığını anlatan tarihi bir belgedir…

İstiklâl Marşının Kabulü ve Tarihçesi;
Şanlı Bayrağımızla birlikte, bağımsızlığımızın en önemli simgelerinden olan İstiklal Marşı, özlü dizeleriyle milletimizi ortak düşünce ve duygularda buluşturmakta, birlik ve dayanışmamızı güçlendirmektedir.
İstiklal Marşı’nın yazılmasına neden olan süreci ve Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” temennisini benliğimizde sürekli canlı tutmalıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İstiklal Marşı’nın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u ve İstiklal Savaşı’nın bütün kahramanlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz…
Vatan Uğruna Can Vermiş Tüm Şehitlerimizin Ruhu Şad Olsun .
Maarif Vekaleti, Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklâl Harbi’nin millî bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla 1921’de bir güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya toplam 724 şiir katıldı.
Eser gönderenler arasında Kazım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın, İsak Ferrara, Muhittin Baha Pars ve Kemalettin Kamu gibi tanınmış isimler de vardı.
“Çanakkale Şehitleri” ve “Bülbül” gibi şiirlerin sahibi Mehmet Akif’in “Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini” düşündüğü için yarışmaya katılmak istemediği bilinir.
Son şiir gönderme tarihi olan 23 Aralık 1920’den sonra Eğitim Bakanlığı güfteleri incelemiş ancak içlerinde İstiklal Marşı olabilecek bir eser bulamamıştı. Mehmet Akif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey’in kendisine yazdığı 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubundan sonra fikrini değiştirerek Ankara’daki Taceddin Dergahı’ndaki odasında, Türk Ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme aldı ve bakanlığa teslim etti.
Şiirde, şair Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk’a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirmiştir.
Hamdul­lah Suphi Bey, Âkif’in şiirinin önce cephede asker arasında okunma­sına karar verdi. Batı Cephesi Komutanlığına gönderilen şiir, askerin beğenisini kazandı.
İstiklâl Marşı, 17 Şubat 1921 tarihinde Hakimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad gazetelerinde yayınlandı, on iki gün sonra ise Konya’da Öğüt gazetesinde yer aldı.
Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 1921’de Mustafa Kemal’in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı.
Mehmet Âkif’in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu.Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyacana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi.
Bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif’in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edildi.
Güfteye en sert eleştiri Kazım Karabekir’den geldi. Kazım Karabekir, 26 Temmuz 1922’de Bakanlar Kurulu Başkanı Rauf Bey’e yazdığı mektupta yarışma sonucunun iptal edilmesini istemiş ve eleştirilerini sıralamıştır.
Eleştirilere karşın güftede bir değişikliğe gidilmedi ve Paşa da bu konuda ısrarcı olmadı.
Mehmet Âkif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesai’ye bağışladı…
Şair ayrıca, İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiş ve İstiklâl Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiştir.

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma gününde “12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşımız; bağımsızlığına kast eden düşmanlara karşı imkansızlıklar içinde kurtuluş mücadelesi veren Milletimize ulusal bilinci aşılayan, Kurtuluş Savaşının kazanılmasında ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında çok önemli yeri olan  bir eserdir…

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşımız, Kurtuluş Savaşının kazanılacağına olan inancı, Milletimizin kahramanlığına, bağımsızlığına, dinine ve vatanına olan bağlılığını adeta haykırmaktadır. Tarihimizi, milli karakterimizi ve onur mücadelemizi içinde barındıran İstiklal Marşımız, geçmişten günümüze hür yaşayan Türk Milletinin özgürlüğüne pranga vurulamayacağını da tüm gerçekliğiyle gözler önüne sermektedir.

İstiklal Marşı’yla ortaya konan inanç ve kararlılığın, günümüzde de artarak devam etmesini diliyor, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz…

YORUM YAP