DOLAR 32,4377 % 0.13
EURO 34,8319 % -0.01
STERLIN 40,8347 % 0.38
FRANG 35,6605 % 0.28
ALTIN 2.400,22 % 0,14
BITCOIN 59.405,67 4

FAŞİZME – IRKÇILIĞA KARŞI LÜBECK AYAKTA!…

Yayınlanma Tarihi : Google News
FAŞİZME – IRKÇILIĞA KARŞI LÜBECK AYAKTA!…
0

FAŞİZME – IRKÇILIĞA KARŞI LÜBECK AYAKTA!…

 
Federal Almanya Parlamentosu’da grup kurmuş olabilen ırkçı siyasi parti AFD’nin (Almanya için Alternatif), Kasım 2023’de başkent Berlin yakınlarında ki Postdam kentinde bir otelde, ünlü bir gıda sektörü tarafından desteklenerek, iktidara geldiklerinde; Federal Parlamento’da en güçlü muhalefet partisi CDU (Hrıstiyan Alman Birliği) parti üyelerinden de katılanların olduğu ve son günlere kadar gizli tutulan bir  toplantıda, Alman vatandaşlığına kabul edilen yabancı kökenlilerin dahi, Almanya’dan nasıl sürüleceklerinin ön çalışma planlarının yapıldığı kamu oyuna sızdı.
 
Bu gizli toplantı üzerine, Almanya’nın değişik kentlerinde AfD’ye karşı protesto yürüyüşleri ve mitingler düzenlenmektedir.
 
Bugün de; Lübeck belediye sarayı önündeki kent meydanında ”Irkçılığa Karşı Uyarı Nöbeti” düzenlendi. 
 
Ve şu saatlerde miting halen devam da etmektedir. 
 
Habere eklemek için, Belediye Sarayının 2. katındaki meydana bakan pencerelerden aşağıdaki fotoğrafları çekmek için, meydandan ayrıldım.  Ve sonra da; haberi yazabilmek için kent meydanı karşısındaki Niederegger Pastanesine geçtim.
 
Lübeck kentinde, yaşadığım yıllar içinde; ne 
1 Mayıs mitinglerinde, ne de siyasi partilerin son seçim haftası içinde geleneksel olarak düzenledikleri mitinglerde, bu kent meydanının bu denli doldurulmuş olduğuna, ben tanık olmadım.
 
Yer değiştirdiğim çevremdeki katılımcılara, bugün bu meydanda kaç kişi olduğumuzu sorduğunda, pek çoğu 2 (iki) BİN kişiden az olmadığımızı söylemiş bulundu. 
 
Son seçim anketlerinde, ırkçı parti AfD’nin uluştığı %31 oy ile koalisyon hükümetinin en büyük ortağı SPD’nin (Alman Sosyaldemokrat Parti) önüne dahi gecebilmiştir.
 
1933 yılında seçimle iktidara gelip, çıkardığı 2’nci Dünya Savaşı ile dünyayı kana bulayan Adolf HITLER’den örnek alıp, AfD’nin de seçim yolu ile iktidara gelebileceği endişesine kapılan Alman halkı, bugüne kadar bu denli ayağa kalkmamıştı. 
 
Irkçılığa ve AfD partisine karşı değişik sloganların  atıldığı, bir o kadar değişik yazılı plaktaların taşındığı Lübeck’te gerçekleşen bugünkü Uyarı Nöbeti, diğer kentlerde de farklı çağrılarla gerçekleşmekte ve de gerçekleşmeye devam edecektir.
 
 
Irkçılık bir fikri değil, bir suçu oluşturur.
 
Son yıllarda, yazdıklarımda da anlatmaya çalıştığım gibi; Almanya’da ırkçılığın “yeterince” çiddiye alınmamakta olduğundan, endişeli idik.
 
Bugüne kadar Lübeck halkı kent meydanını 2 BİN kişi ile doldurmamıştı. 
 
Meydana, Belediye Sarayının kemer altına da sığamayan Lübeckli ve yakın yörelerden gelen halk, Breite Str. (Geniş  Cadde) sokağına dahi taşmıştır. 
 
Akşam saatlerinde, HL-Live haber sitesinden, mitinge katılımcılar ile ilgili polisin katılımcı sayısı olarak 2.500 kişi rakamını verdiği bilgisini de okuyorum. 
 
Almanya’da faşizmden çok çeken Alman halkının, faşizme yol vermeyeceğine olan inancım artmıştır.
 
Demokrasiye, insan haklarına olumsuz şartlarda dahi sahip çıkan, milliyeti / ulusu kim olduğu önemli olmayan, güzel yürekli insanlara içten sevgi dolu selamlarımla!
 
   
Remzi UYSAL
Lübeck, 20 Ocak 2024

YORUM YAP