DOLAR 32,3723 % -0.35
EURO 34,6863 % -0.37
STERLIN 40,6173 % -0.35
FRANG 35,4673 % -0.05
ALTIN 2.386,41 % -1,50
BITCOIN 58.585,51 1.787

FEDERAL ALMANYA MEÇLİSİ; 50 YILLIK GEÇİKME İLE ÇİFTE VATANDAŞLIK YASASINI BUGÜN KABUL ETTİ!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
FEDERAL ALMANYA MEÇLİSİ; 50 YILLIK GEÇİKME İLE ÇİFTE VATANDAŞLIK YASASINI BUGÜN KABUL ETTİ!
0

FEDERAL ALMANYA MEÇLİSİ;

50 YILLIK GEÇİKME İLE ÇİFTE VATANDAŞLIK YASASINI BUGÜN KABUL ETTİ!

 
Çifte Catandaşlık ve Yerel Seçimlerde Oy Hakkı konusunda, 50 yıldan bu yana  ayak sürüyen Federal Alman Devleti, bugün (19.01.2024) Federal Parlamentosunda, Koalisyon Hükümet partilerin oyları ile Çifte Vatandaşlık Yasa taslağını oylayarak, yabancılar için Çifte Vatandaşlık yolunu açmış oldu.
 
SOL Parti, Sosyal Yardım Alan ve Çalışamıyacak Durumunda Olanların durumlarına dikkat çekmek için, büyük ölçüde tarafsız oy kullandı. 
 
Muhalefette bulunan sağcı partiler birliği CDU/CSU ile ırkçı parti AfD oylamada, beklendiği gibi, “hayır” oyu kullandılar. 
 
CDU/CSU partileri oylamada katı ve geleneksel karşı tavır sürdürdükleri halde, AfD’nin yüksek perdeden tepki vermemesi, değişik yorumları da beraberinde getirdi. 
 
Meçlisten geçen “Çifte Vatandaşlık Yasası”, Cumhurbaşkanı Walter STEINMACHER tarafından imzalandıktan ve Resmi Gazetede yayımlandıktan 3 ay sonra, yürürlüğe girecektir. 
 
Büyük bir geçikmeden sonra gelen bu hak için; fazla sevindiğimi ben de söyleyemez isem, lütfen yadırganmamalıdır. 
 
Tabii ki; bunun nedenleri de olmalıdır!
 
Aslında Federal Almanya’da, bazı ülke vatandaşları için Çifte Vatandaşlık geçerli idi. 
 
Özellikle ve sadece diyemesek de; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmemesi için, bu yasa taslağı yıllarca gündeme dahi getirilmiyordu.
 
Komşu İskandinav ve Benilüks ülkeler, ülkelerine ekonomilerinin gelişmesi için getirdikleri, dönemin Misafir İşçi ve ailelerine, ülkelerinde yasal 5 yıl oturup, geçimini temin edip, kriminal olaylara karışmamış olanlara, önce Oy Haakkı’nı sonraki yıllar içinde de Çifte Vatandaşlığı tanıyıp, ülkelerinin kalkınmasına emeği geçen insanlara, bir anlamda, verdikleri bu insanı değerle bir nevi teşekkür etmiş oldular.
 
Federal Almanya, İsviçreli yazar, mimar ve sosyal bilimci Max Rudolf FRISCH’in (1911-1991): “Biz işgücü çağırdık. İnsanlar geldi” dediği ve 50 yıl öncesinden yaptığı uyarı ve hatırlatmalarına rağmen, Federal Almanya, kendine özgü sağcı, inat kökenli siyaset anlayışı ile 50 yıl ayak sürüdü ve hatta ülkenin bir göç ülkesi durumuna geldiğini dahi, zıtlıklarla oldukça geç kabul etti. 
 
Bu nedenle bugün Federal Parlamento’dan taslağı geçen Çifte Varandaşlık Yasası için, komşu ülkelerden yıllar sonra kabul edilmiş olmasından sonra, 40 yıldan fazla bir süredir verilen mücadele ve emekten sonra, benim gibi fazla sevindiğini söyleyemeyenlerimlz de olacaktır. 
 
Yine de, kendilerine Çifte Vatandaşlık Yasa’sının 
yararı dokunacak ve de kendi ülke vatandaşlığından, bizler gibi, kopmak istemeyen veya Alman vatandaşı olup, tekrar kendi ülke vatandaşlığını alabilecek yabancı kökenli insanlarımız için, sevinmemiz gerekir ve de hayırlı olsun diyoruz. 
 
Almanya’nın değişik kentlerinde daha fazla demokrasi ve eşit haklar için kurulmuş ve çalışmalar sğrdürmüş ve halen sürdüren yabancı kökenlilerin kurdukları dernekler ile, yabancıların haklarını savunan Alman siyasetçi, basın yayın organları ve de kurumlarının 50 yıldan bu yana verdikleri mücadeleye bugün bir büyük nokta konmuş oldu. Bu gerçeği de saygı ile kabul etmek gerekir. 
 
Lübeck ve Kuzey Almanya’da faaliyet gösteren TÜRGEM derneği de; kurulduğu 1989 yılında ve kuruluş ilkeleri; „Anadile Eğitim, Serbest Dolaşım Hakkı, Oy Hakkı ve Çifte Vatandaşlık Hakkı” idi.
 
Çifte Varandaşlık konusundaki mücadeleyi; ileri yıllarda Türkiye’de Kültür Bakanlığı görevinde de bulunacak arkadaşımız Ercan KARAKAŞ’ın Genel Başkanlığı döneminde, 1980’lı yıllarda, HDF’de (Halkçı Devrimci Avrupa İşçi Dernekleri Federasyonu) başladığımız ve örgütsel çalışma deneyimlerimizi edindikten sonra, Lübeck’te kurduğumuz TÜRGEM derneğimizin çalışma  alanına da taşımış olduk. 
 
Şu durumda Meçlis’ten geçen Yabancılar Yasası şartları: “Almanya’da En Az 5 yıl Yasal Olarak Oturmuş (Özel Durumlarda 3 Yıl) Olmak, İyi Almanca bilmek (1974 yılından önce gelen 1’inci Kuşak için bu şart aranmayacak), Geçimini Temin Etmiş Olmak, Suç İşlememiş (?) Olmak, Anti Semitizm (Yahudi Düşmanlığı) Tavır ve Eylemlerde Bulunmamış Olmak, Anayasal Düzeni Savunmak”  gibi, olarak açıklandı. 
 
Çalışamayacak Durumda Olup, Zorunlu Yardım Alanların Durumlarının tekrar ele alınması, iyi Almanca Bilmek ve Suç İşlememiş (nasıl bir suç?) Olmak şartlarının daha iyi açıklığa kavuşturulması için, ileri günlerde üzerinde durmamız gereken konularımız olacaktır.
 
Federal Almanya’da son günlerde alabildiğince ve de pervasızca yükselen Yabancı Düşmanlığı döneminde, geç gelen bu Çifte Vatandaşlık Hakkı: “Oy Hakkı ve de dolayısı ile Seçme ve Seçilme Hakkı’nı da” beraberinde getireceği için, sahip olacağımız her iki ülke vatandaşlığımız ile ülke ve insanlarımıza, çoğulcu demokrasi çalışmalarında daha fazla yararlı ve de sorumlu olmamız dileklerimizle, 
 
İçten saygı ve selamlarımı iletirim. 
 
Remzi UYSAL 
Lübeck, 19 Ocak 2024

YORUM YAP