DOLAR 32,2901 % -0.16
EURO 34,7830 % -0.1
STERLIN 40,6401 % 0.09
FRANG 35,6600 % -0.22
ALTIN 2.407,49 % 0,58
BITCOIN 64.052,01 0.666

Hıdrellez Bahar Bayramı  Bu Günde Devam Eder !!!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Hıdrellez Bahar Bayramı  Bu Günde Devam Eder !!!
0

Hıdrellez Bahar Bayramı  Bu Günde Devam Eder !!!

 

Hıdrellez Kutlamalarımız, farklı etkinliklerle kutlandı ve kutlanır. …

Hıdırellez günü, Anadolu ve Türk dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.

Doğanın canlandığı gün olarak bilinen Hıdırellez Bayramı baharın gelişi anlamını da taşır. Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.

Hıdrellez Bahar Bayramız Kutlu Olsun!

Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen yaz aylarına geçiş mevsimlik bayramlarımızdan biridir…

Hızır ve İlyas Peygamber’in 5 Mayıs gecesi ve 6 Mayıs gül ağacının altında buluşmaları, Türk topluluklarında eskiden yıl ikiye ayrılır, 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.

Yani bu yüzden 6 Mayıs Günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir ki, bu da kutlanıp bayram yapılacak bir olaydır…

Yaz aylarına giriş, Bahar Bayramı olarak kutlanan Hıdrellez’in hepimize sağlık, huzur, bereket, vücudumuza sıhhat en önemlisi sevdiklerimizden ayrılmadığımız ve kimseye muhtaç olmadığımız güzel günler getirmesini diliyoruz….

Hıdrellez, halk arasında ölümsüzlük sırrına erdiklerine ve biri karada, diğeri denizde darda kalanlara yardım ettiklerine inanılan Hızır ve İlyâs peygamberlerin yılda bir defa bir araya geldikleri gün olarak kabul edilir…

Hıdrellez, tüm Türk Dünyasında oldugu gibi ülkemizde de etkin bir biçimde kutlanmaktadır.

Büyük şehirlerde daha az olmak üzere, kasaba ve köylerde Hıdrellez için önceden hazırlıklar yapılır.

Bu hazırlıklar, başata evin temizliği, üst-baş temizliği, yiyecek-içeceklerle ilgili hazırlıklardır.

Çünkü temiz olmayan evlere Hızır’ın uğramayacağı düşünülür.

Hıdrellez günü giyilmek üzere yeni elbiseler, ayakkabılar alınır.

Anadolu’nun bazı yerlerinde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır.

Kurban ve adaklar “Hızır hakkı” için olmalıdır. Zira tüm bu hazırlıklar Hızır’a rastlamak amacına yöneliktir.

Hıdrellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Hıdrellez’de baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır.

Bugün de kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır.

Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır.

Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi herhangi bir yere istediklerinin küçük bir modelinin yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar.

Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir.

Bu törenler  Anadolu da ve Türk dünyasında  aynı amaç ve niyet olsada,  İstanbul da “baht açma”….,  Denizli ve çevresinde “bahtiyar”, Yörük ve Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir ve çevresinde “dağara yüzük atma”, Edirne ve çevresinde “niyet çıkarma”, Erzurum’da “mani çekme” … adı verilir.

Törenler baharda doğanın ve tüm canlıların uyanmasıyla eş anlamlı olarak insanların da talihlerinin açılacağı inancıyla, şanslarını denemek için yapılır.

Hıdrellez’den bir gece önce bahtını denemek ve kısmetlerinin açılmasını sağlamak isteyen genç kızlar  ve hatta erkekler yeşillik bir yerde veya bir su kenarında toplanırlar.

İçinde su bulunan bir çömleğe kendilerine ait yüzük, küpe, bilezik gibi şeyler koyarak ağzını bir tülbentle bağladıktan sonra bir gül ağacının dibine bırakırlar.

 

Sabah erkenden çömleğin yanına giderek sütlü kahve içip ağızlarının tadının bozulmaması için dua ederler…

Ardından niyet çömleğinin açılmasına geçilir.

Çömleğin içindekiler çıkarılırken bir yandan da maniler söylenir.

Buna göre eşyanın sahibi hakkında yorumlar yapılır.

Hıdrellez’e özgü bu uygulama temelde bu şekilde yapılmakla birlikte, yörelere göre bazı farklılıklar da gösterebilmektedir.

Son zamanlarda ise bu törenler toprağın uyanması, bahar bayramı değil de yalnızca isteklerin olması ve evlilik çağı geçmiş kızların – erkeklerin kısmetini açmak amacıyla yapılmaktadır….

Sonuç olarak, Anadolu’da hala görkemli törenlerle kutlanan Hıdrellez Bayramı insanlık tarihinde çok eski zamanlardan beri kutlanmaktadır.

Farklı zamanlarda, farklı isimler altında kutlansa da Hıdrellez motiflerine pek çok yerde rastlamak mümkün olmaktadır.

Baharın gelişi ve doğanın canlanması insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durum olarak algılanmıştır.

Böylece bir bahar bayramı olan Hıdrellez evrensel bir nitelik kazanmıştır.

Hıdrellez Yaz aylarına giriş, Bahar Bayramı olarak kutlanan Hıdrellez’in hepimize sağlık, huzur, bereket, vücudumuza sıhhat en önemlisi sevdiklerimizden ayrılmadığımız ve kimseye muhtaç olmadığımız güzel günler getirmesini diliyoruz…

YORUM YAP