DOLAR 32,6007 % 0.36
EURO 34,7185 % -0.12
STERLIN 40,5110 % -0.27
FRANG 35,9526 % 0.91
ALTIN 2.524,61 % 1,62
BITCOIN 1.995.892 -1.19

MARKA NEDİR?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
0

Markanın Tarihi:

Eski çağlarda insanlar el işçiliğiyle yapılan ürünlerinin kendilerine ait olduğunu göstermek için işaretleme şeklinde belirleyiciler eklerlerdi.

Bu mal ve hizmetlerini tanımlayan ve onları rakiplerinden ayırt etmeyi amaçlayan ekler ve işaretler markanın temellerini attı.

Antik çömlekçilik, taş duvar, çanak çömlek ve kil kandiller nerede satılırsa satılsın; ister pazarda ister çok uzaklarda olsun; alıcılar bu işaretleri güven kaynağı olarak görürdü. M.Ö. 1300’e uzanan Hindistan mallarında, eski Çin porselenlerinde, antik Yunanistan ve Roma’nın çanak çömleklerinde markalama izleri görülmektedir.

İşaretleme tarihinde Ortaçağ’dan 1960lı yıllara uzanan süreçte; çömlekçilerin markalarına ekmek markaları ve çeşitli meslek loncalarının markaları da eklenmiştir.

 

1266 yılında kabul edilen bir İngiliz kanunu, fırıncıların satılan her ekmek somununa markalarını basmalarını zorunlu hale getirmiştir.

Bu sayede ekmeğin ağırlığında herhangi bir eksiklik varsa, kimin hatası olduğu tespit edilebilecektir.

 

Ayrıca kuyumcular da ürünleri işaretlemeleriyle metalin kalitesini göstermek için imzalarını eklenmişlerdir.

1597 yılında, mallarına yanıltıcı işaret koyup sahtecilik yaparak ceza alan iki kuyumcu, kulaklarından boyunduruğa çivilenmişlerdir.

 

Marka Nedir?

Marka; mal ve hizmetleri temsil eden ve onları rakiplerinden ayırt etmeyi sağlayan ad, terim, sembol, şekil ya da hepsinin bileşiminden oluşan temsil yetkisi olan işaretlerdir. Ayrıca temsil ettiği kişi veya kurumun parmak izi gibidir.

Markanın eski tanımlarına bakıldığında “yakmak” kökünden gelir.

O dönemde çiftçilerin hayvanları dağlamaları “markalama” nın ilk kullanımıdır. Amaç farkı ortaya koymaktır.  Bugün tescil ettirmek vardır.

 

 

 

Marka, tüketiciler için, ürünün işlevsel ve duygusal özelliklerini özetleyip akılda kalmasını, hatırlanarak satın alma kararını sağlamasıdır.

 

Marka Yöneticisi; pazarlamadan sorumlu olup satış yapmaz, müşteriye gitmez, pazarlık etmez. Bilgi toplar, pazar ve rekabet analizleri yapar, kendi piyasalarını ve dünyadaki gelişmeleri takip eder, ihtiyaçlar belirleyip kısa ve uzun vadeli planlar yapar, rapor hazırlar, ürün geliştirme çalışmalarını koordine eder, ambalaj geliştirme, reklam süreci, promosyon planlama ve uygulama, fiyat belirleme işlerinden sorumludur.

Ürün, fabrikada üretilip fiziksel özellikleri, somut faydaları olan nesne veya hizmettir. Marka ise tüketici tarafından alınan, fiziksel ve duygusal tatminler sağlayan kişiliği olan bir karışımdır. Ürün bizim yaptığımız bir şeydir, marka tüketicinin aldığıdır. Bizim yaptığımız ile tüketicinin aldığı veya algıladığı aynı ise başarı vardır.

 

KAYNAK: AOF

YORUM YAP