DOLAR 32,5038 % 0.08
EURO 34,7826 % -0.12
STERLIN 40,2943 % -1.04
FRANG 35,7169 % 0.28
ALTIN 2.499,53 % 0,61
BITCOIN 2.100.964 -1.19

SON DAKİKA : CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN,ALINAN KARARLARI DUYURDU!

Yayınlanma Tarihi : Google News
SON DAKİKA : CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN,ALINAN KARARLARI DUYURDU!
0

SON DAKİKA : CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN,ALINAN KARARLARI DUYURDU!

Elektrik faturalarına yeni düzenleme gelen son dakika haberine göre; Beştepe’de yapılan Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı sona erdi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu. “Bakanlıklarımız KDV indiriminin fiyatlara yansıtılır plan satılmadığını takip edecek, aksi davranış sergileyen firmalara gerekli yaptırımı uygulayacaklardır” sözlerine yer verdi. Elektrik faturalarında yeni düzenlemeyi duyuran Erdoğan düşük ve yüksek tarifelerdeki kullanım oranları yeniden değiştirilecek bilgisini paylaştı. Öte yandan Erdoğan, Elektrik ve doğal gazda yeni  destekleri duyurdu. Erdoğan “Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği, ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecektir” açıklamasını yaptı. Erdoğan’ın açıklamalarından öğrenciler ve çiftçiler içinde müjdeler verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karantina sürecine ilişkin 5 Şubat Cumartesi günü yaptırdığımız covid-19 testinde Koronavirüs Omikron varyanta maruz kaldığımız anlaşılmıştır. Bunun üzerine kendimizi İstanbul’daki evimizde karantina almıştık. Hamdolsun hastalığı hafif belirtilerle geçirdik. Karantina döneminde çalışmalarımızı evden sürdürdük, bu süreçte yürekten gelen dualarla iyi dileklerle gönülden gönüle kurdukları köprülerle yanımızda olan milletimizin her bir ferdine en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Bizzat arayarak veya çeşitli mecralarda mesaj yayınlayarak geçmiş olsun temennilerini ilete Parti Genel Başkanlarına, Yöneticilerine, Milletvekillerin İş insanlarına, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve  vatandaşlarımıza şahsım ailem adına teşekkür ediyorum. Yine geçmiş olsun dileklerini iletmek için arayan çok sayıda ülke liderleri ile telefon görüşmesi yaptık veya mesajlarını cevaplandırdık” dedi.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumartesi günü Hazine ve Maliye Bakanlığımızın iş dünyası ile birlikte enflasyon ile mücadele konusunda atacağı yeni adımları açıkladığı bir toplantıya canlı bağlantı ile katıldık. Pirinç. Makarna, Et, Balık, Çay, Kahve, Süt ve süt ürünleri, Peynir çeşitleri, Yumurta, Yemeklik Yağ çeşitleri, Şeker ve şekerli Ürün çeşitleri, Meyveler, Sebzeler, Kuruyemişler, Bakliyat çeşitleri gibi günlük hayatta sık tüketilen gıdaları kapsayan ürünlerdeki KDV indiriminin ülkemize ve milletimize tekrar hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasında bulundu.

Her iki ülke açısından da verimli hayırlı neticeler doğuracağına inanıyorum

Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması konusundaki yol haritasını da kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Erdoğan kuyumcuların bankaların ve altın Rafinerisi nin içinde yer aldığı bu imkanlardan tüm vatandaşları yararlanmaya davet etti. Erdoğan, “Pazartesi ve salı günleri Birleşik Arap Emirlikleri’ne giderek hem Abu Dabi’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdik hem de Expo 2020 Dubai Türkiye milli gününe katıldık.

Ziyaretim sırasında farklı alanlarda imzaladığımız toplam 13 antlaşma ile ülkemiz arasındaki ahd-i temelini güçlendirdik. Bir süredir durgunluk içinde olan Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ilişkilere yeni bir ivme kazandıran bu ziyaretin her her iki ülke açısından da verimli ve hayırlı neticeler doğuracağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Avrupa ülkelerinde en ucuz elektrik veren 3 ülke arasında

Türkiye’nin uyguladığı ekonomi politikalarının doğruluğunun Kimi mahcubiyetle, kimi dolaylı yollardan işaretle de olsa içeride ve dışarıda teslim edilmeye başlandığını belirten Erdoğan, Aldığımız tedbirlerin insanlarımızın günlük hayatlarına olumlu etkileri kendilerini her geçen ay biraz daha belli edecektir. ülkemizi 2023’e milletimize söz verdiğimiz gibi Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını gururla kutlayacağımız bir siyasi ve ekonomik iklime kavuşmuş olarak sokmakta kararlıyız” diye konuştu.

Vatandaşımıza gelen elektrik ve doğalgaz faturaları Elbette Yüksel yüksektir

Son dönemde üzerinde en çok konuşulan ve en çok istismar edilen konuların başında enerji fiyatları olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye bugün enerji konusunda elektriklerin yokluğunu değil, sadece fiyatını tartışabiliyorsa, bunu geçtiğimiz 20 yılda 32 bin megavattan 100 bin  megavat seviyesine çıkarttığımız kurulu enerji gücüne borçludur. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirmek suretiyle ülkemizin elektrik üreten santral sayısını 298 den bin 808’e yükselterek iletim ve dağıtım şebekelerimizin uzunluğunu bir milyon 275 bin  Kilometrenin üzerine çıkartarak toplam elektrik üretimini 4 kat artırdık. Son dönemde enerji fiyatları tüm dünyada oldukça yükseldi. Ama bu sadece bize ait değil. Küresel düzeyde doğalgaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır. Dolayısıyla dünyanın her tarafında, üstelik de bizden her bakımdan daha fazla yüksek oranlarda fiyat artışları günlük hayata yansımaktadır” şeklinde konuştu.

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarının Euro cinsinden rakam ve asgari ücreti ücret oranları üzerinden Avrupa üzerinden karşılaştırmasını yapan Erdoğan, “Özellikle milletime sesleniyorum, milletimin bunları değerlendirmesi ve aklı selim ile kararını vermesi birçok şeyi Düzlüğe çıkaracaktır.

Konutlarda aylık 200 kilowatt tüketim üzerinden bakıldığında Türkiye Avrupa’daki 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun fiyatlı elektrik hizmeti sunan 3. ülke durumundadır. Ülkemizdeki elektriğin 200 kilovata denk gelen tutarı 18 euro iken bu rakam Norveç’te 35 Fransa’da 45, Hollanda’da 60, Belçika’da 92, Almanya’da 100 Euro’dur. Aynı miktardaki tüketimi bedelini asgari ücretle mukayese ettiğimizde ülkemizde yüzde5, 5’lik  bir oran karşımıza çıkarken Almanya’da yüzde 6.2Bulgaristan’da 7.5, Çekya’da yüzde 10 Romanya’da yüzde 15’lik  oranlarla karşılaşıyoruz. Benzer bir tabloda doğalgaz konusunda da geçerlidir.

Türkiye 100 metreküplük tüketimi 18.5 Euro’luk fatura ile Avrupa’nın vatandaşlarına en ucuz doğalgaz hizmetini sunan ülkedir. Bu rakam Macaristan’da 30, Hollanda’da 63, Yunanistan’da 100, İtalya’da 156, Almanya’da 256 Euro düzeyine yükselmektedir. Doğalgaz fiyatının asgari ücretle makalesinde de ülkemiz yüzde 5,6 ile en uygun fiyat konusunda yine ilk sıralarda yer alırken bu oran Macaristan’da yüzde 9, Yunanistan’da yüzde 13, Almanya’da 15.2, Romanya’da %31’lik seviyelere çıkmaktadır. Vatandaşımıza gelen elektrik ve doğalgaz faturaları elbette yüksektir. Buna rağmen Türkiye hem fiyat hem asgari ücrete oranı bakımından vatandaşına en uygun tarifeleri elektrik ve doğalgaz hizmeti sunan ülkelerin başında gelmektedir. Geçtiğimiz yıl sadece elektrik, doğalgaz ve akaryakıtta 165 milyar liralık sübvansiyon yaparak salgın sebebiyle zaten sıkıntı içinde olan Vatandaşlarımızın ilave yükler altına girmesine engel olduk. Geçtiğimiz yıl hane başına yaklaşık 5000 lira enerji desteği verdik. Sadece bu üç kalemdeki sübvansiyon rakamının Türkiye’nin toplam yatırım harcamaları kadar olduğuna dikkatlerinize çekmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Rakamlar vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir

Yılbaşı itibariyle tarifelerde yapılan düzenlemelere rağmen elektrikte ve doğalgaz daha neleri desteklemeye devam ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçtiğimiz kabine toplantısında 150 kilovat olan en düşük tarife dilimini 210 kilovata yükseltmek suretiyle kısmi bir rahatlama sağlamıştık. Yapılan analizler Ocak ayı itibariyle tüketicilerin yüzde  64’ünün düşük tarifeden ye faydalandığını, yüzde 36’lık kesiminde üst tarifeden fatura ödediğini göstermektedir. Bugünkü toplantımızda vatandaşlarımızı da daha da rahatlatacak yeni adımların kararını aldık. Öncellikle 210 kilovata kadar ki düşük tarife 210 kilovat saatin üzerindeki yüksek tarife rakamları ile ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir.

Ticari işletmelerimiz küçük esnaf ve sanatkarları koruyacak şekilde benzer bir kademelendirme yapılacaktır. sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği ticareti anestezisinden konusu dönüştürülecektir. Böylece dernekler, vakıflar, cemevleri dahil  ticarethane statüsünden  fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedelleri önemli oranda düşecektir. Daha önce sözünü verdiğimiz doğalgaz tüketim desteği ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarının kriterlerine Uyan 4000000 hane için yılda 2 defa ödev üzere 450 lira ile bin 150 lira arasında değişen miktarlarda doğalgaz desteği sağlayacağız. Kronik hastaların yaşam destek cihazlarına bağlı olarak hayatını sürdüren kişilerin bulunduğu Haneler içinde bu rakam %5 ilave yapılacaktır.

Bu destek için başvurular 81 ilimizin tamamında Cuma günü başlayacaktır. Elektrik desteğinde halen 2.1 milyon hane olan kapsamı 4 milyon haneye çıkartıyoruz. Ayrıca Sosyal Güvenlik Şemsiyemizin hem kapsama alanını hem etkisini genişletecek 15 milyarlık yeni bir sosyal destek paketi ile ilgili hazırlıklara başlanması talimatını verdik” dedi.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
    32,4971 32,5038 % 0.08
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
    34,5977 34,7826 % -0.12
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
    40,0487 40,2943 % -1.04
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    35,6775 35,7169 % 0.28
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    23,6285 23,6502 % 0.21
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    3.998,29 4.086,73 % 0,61
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    2.498,93 2.499,53 % 0,61
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
    2.100.964 -1.19

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış